måndag 8 december 2014

Hata julklappar?

Jag ser mycket hat på den s.k.  julklappshysterin runtomkring nu. Det är lätt att haka på och stämma in i kören av upprörda röster som förfasar sig över konsumtion för konsumtionens skull och hur julhandeln år efter år slår nya rekord. Lätt att haka på och liksom tycka att det där med julklappar det är nästintill förkastligt, och den som köper minst vinner.

Men som vanligt kan jag inte låta bli att tänka ett varv till. En gåva är något vackert. Att ta av sina egna resurser för att glädja en annan människa. Att visa omtanke om den man tycker om genom att unna den en guldkant i vardagen. Jag tror inte att det är julklapparna det är fel på, utan felet ligger i all den andra konsumtionen vi håller på med. Om vi inte unnade oss själva hela tiden. Om vi faktiskt nöjde oss med nog, och inte hela tiden krävde mer och mer och mer. Jag kan bara gå till mig själv. I år har jag dragit ner en hel del på min konsumtion. Det finns några saker jag längtar efter och kanske till och med "behöver". Men jag köper dem inte bums. Ingen omedelbar behovstillfredsställelse här inte. Istället önskar jag mig. Jag ger dem runt omkring mig möjligheten att glädja mig. Och jag önskar att fler av oss gjorde detsamma. För om vi inte så förtvivlat ansträngde oss för att proppa igen de där små hålen i tillvaron så fort de skymtade förbi, så kanske någon annan skulle kunna se dem och omsorgsfullt stoppa dem med omtanke, kärlek och en gåva?

lördag 6 december 2014

Dagens utmaning

Idag har jag använt mina nya nätpåsar från Lapland Eco Store när jag handlade, istället för att ta engångspåsar till frukt och grönt. Dessutom utmanade jag mig själv lite extra och tog med burkar hemifrån och bad att få mitt pålägg från charken i dem istället för i en onödig påse som jag skulle slänga direkt jag kom hem. Det gick jättebra, tjejen tog helt enkelt mina burkar och lade ner korv och skinka!