måndag 5 januari 2015

Tidningsprenumerationer

En av de sakerna som jag gärna vill ta sabbatsår från är konsumtion. Köpstopp känns som om det ligger i tiden. Jag är nog inte riktigt där, framförallt eftersom jag tenderar att må dåligt av alltför rigida idéer om hur jag ska vara och bete mig. Men jag vill gärna dra ner konsumtionen, kanske framförallt eftersom jag vill veta vad jag köper som jag faktiskt gärna vill ha och behöver, och vad som shoppas mest på slentrian. Jag ska skriva lite om vad jag gjort för att rensa bort onödig konsumtion.

En sak jag gjort, som jag upplever har gjort stor skillnad, att jag slutat köpa och läsa tidningar. Förr prenumererade jag bl.a. på Elle, Allt om Mat och Sköna Hem i olika perioder och läste en hel del andra tidningar då och då. Tidningar som kanske Femina eller Drömhem & Trädgård. Jag försöker skippa den sortens tidningar helt numera, eftersom jag känner en väldigt stor konsumtionshets. Egentligen inte så mycket från sidorna som är märkta reklam, utan från resten. Väldigt många sidor handlar om nya produkter och även reportagen uppmuntrar till att köpaköpaköpa. "Åh vilken fin X, en sådan vill jag också ha!" Numera har jag ingen aning om vilka kollektioner som finns i butikerna, eller vad de senaste nyheterna på olika hyllor är, men det är faktiskt en sak jag inte saknar. Tidningarna i sig kostar dessutom en del, men där har jag inte skurit ner så mycket utan valt annat istället.

En sak som jag i och för sig saknar när jag inte har tidningarna är ju läsningen som sådan. Jag prenumererar på Filter och så får jag ett par medlemstidningar, men den där lätta läsningen kan jag sakna. Jag läser mycket, men orkar inte alltid plocka upp en bok (och som småbarnsförälder är det inte alltid man har möjligheten att fördjupa sig i sin läsning så som en roman kräver). Numera händer det regelbundet att jag köper Allers. Inte så mycket för läsningen, även om den också glider ner, men för korsorden. Tidningen är billigare, den har inte alls samma konsumtionshets och korsorden räcker länge för mig. Dessutom blir man väl smartare av korsord? Win-win. Och så lite tant-poäng på det.

6 kommentarer:

 1. Skönt det där när man slutar prenumerera, sparar både mycket pengar och plats. Minns förut när jag hade högar av tidningar, vad jag störde mig på dem.. Numera läser jag allt jag behöver veta på internet. Tycker det låter mycket vettigt att satsa på tidning med korsord istället, träna hjärnan är ju bra mycket bättre än att utsätta den för massa konsumtionshets :)

  SvaraRadera
 2. Hej Tant Sviskon! Vart tog du vägen? Jag saknar dina inlägg. :-)

  SvaraRadera
 3. Ja, visst är det skönt att sluta läsa vissa tidningar!
  Hur har det gått, har du bestämt dig för köpstopp, eller bara dragit ner på konsumtionen?

  Ja, bra-att-ha-saker, var och hur hittar man balansen?
  Återkommer kanske när jag väl hittat den! :)

  Hoppas ni har en fin sommar!

  SvaraRadera
 4. jag känner igen mig, speciellt om jag läser drömhem och trädgård. Nu har jag skrotat alla tidningsprenumerationer.

  SvaraRadera
 5. högar har jag haft hemma, tusentals kronor.... men böcker köper jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Readly har jag haft i min iPad, hundratals tidningar (engelska också om man vill) för typ hundring i månaden. Inga högar... ibland har jag tagit skärmdump på något intressant.

   Radera