tisdag 20 maj 2014

Nu lever du och nu och nu och nu

Men inte sedan. Många snålbloggar handlar om någon form av ekonomiskt oberoende. Fri vid 42 ska sluta jobba vid 42 och andra som Familjen Fri och ägamintid skriver om ekonomiskt oberoende och känner sig inspirerade av rörelser som Early Retirement Extreme och Mr Money Moustache. Min tolkning av det hela är att man jobbar som en gnu, lever supersnålt och bävrar ihop pengar tills man kan leva på kapitalet någon gång mellan 40 och 50. Jag känner stor sympati med viljan att hoppa av rått-rejset och ägna mer tid åt det vi själva väljer och mindre tid åt det vi måste (eller tror oss måste) för att få in livets nödtorft. Vad jag inte riktigt begriper är varför inte göra det nu? Varför sen?

Många av de bloggar jag läser har 1. goda inkomster och 2. barn. Enligt lag har alla som har barn under 8 år rätt att gå ner till 75% i arbetstid. Är du t.ex. statligt anställd sträcker sig rätten ända tills ditt barn är 12 år gammalt. Därutöver har du rätt att vara ledig på hel- eller deltid för studier om du nu vill förkovra dig i något för dig närliggande ämne.

Även om du inte därutöver har en ovillkorlig rätt till deltid så kan du alltid fundera över dina anställningsvillkor. En väninna till mig går på timmar, och accepterar sällan mer än omkring 60-70% för hon vill göra annat. En annan väninna har haft en träff med den berömda väggen, och har tillsammans med sin arbetsgivare bestämt att hon ska jobba deltid för att inte hamna där igen.

Vi lever nu och nu och nu. Ingen vet vad som händer imorgon, om fem år eller om tio år. Varför lägga all den här tiden på heltidsarbete om du inte måste? Eller är drömmen om total frihet så stark att det är värt att jobba heltid tills barnen är så stora att de inte vill träffa dig längre?

5 kommentarer:

 1. Intressant att höra en annan synvinkel. Vi lever inte supersnålt och tycker inte att vi avstår från något just nu för att bli fria senare. Vi har bla skrivit om det i dessa inlägg.
  http://frivid42.com/2014/03/20/att-spara-eller-att-leva/
  http://frivid42.com/2014/04/30/vi-lever-i-en-fontan-av-overflod-och-valstand/
  När det gäller deltid så tycker jag att det stora problemet är vad jag ser omkring mig där de som jobbar deltid antingen jobbar lika mycket men får mindre betalt, eller jobbar mindre men får de tråkigaste och minst utvecklande arbetsuppgifterna. Hade jag haft 20 år kvar till friheten kanske jag ändå hade valt att jobba deltid 'nu' men med mindre än 4 år kvar så vill jag hellre bli helt fri om 4 år än halvfången nu...Detta är självklart upp till var och en att avgöra vad som passar dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag respekterar och förstår att man inte tycker att man avstår något materiellt av värde när man istället sparar sina pengar, men däremot så avstår man ju rent faktiskt ledig tid man kunnat haft istället. Fyra år är kort tid kan man tycka, men det är fyra år där man jobbar väldigt mycket. Om man gick ner till 75% skulle det vara några fler år kvar till friheten, men den skulle komma snabbare. När det gäller arbetet så handlar det om två saker 1. en vettig chef och 2. självdisciplin. Min uppfattning är för övrigt att om chefen inte är vettig så bör man se prioritera att byta chef.

   Radera
 2. Blir väldigt nyfiken eftersom ditt förra blogginlägg handlar om att du vill dra ner på konsumtionen och börja spara (om jag har tolkat det hela rätt?) och då undrar jag givetvis vad målet med sparandet är? Vad innebär "jakt på det goda livet" enligt dig?

  För min del är minskad arbetstid till 75-78 procent helt ointressant i nuläget. Att jobba halvtid känns däremot frestande men jag tycker att det blir en för stor försämring ekonomiskt för att det ska vara aktuellt just nu. Då faller hela idén med att jobba ihop kapital som kan generera passiva inkomster längre fram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så säker på att mitt förra blogginlägg handlar om att "börja spara"? Jag tror att det handlar om en ökad medvetenhet om vad jag lägger min tid på, i alla bemärkelser?

   Radera
 3. Jag skriver ett svar här också nu när det går att kommentera utan att logga in. Vi har som sagt skrivit lite om det här tidigare: http://familjenfri.se/?p=1404

  Tidig pension innebär inte alltid att sluta jobba helt. Det är mer en fråga om att få kontroll över sin tid och kunna göra det du vill. Det kan lika gärna vara att fortsätta jobba men ha friheten att kunna säga stopp när du behöver. Vissa väljer att jobba mycket under kort tid för att kunna välja ett totalt stopp i framtiden. Andra väljer att gå ner i tid och jobba längre tid. Vilken väg vi väljer är inte helt klart ännu men det kommer förhoppningsvis att klarna snart.

  SvaraRadera